Kanotocht Ruiten Aa

Klaar voor vertrek.
Klaar voor vertrek.

De eerste Kanotocht stond al lang op de planning maar moest door diverse omstandigheden steeds worden uitgesteld.

Zaterdag 2 juni was het eindelijk zover! Samen met mijn zoon Fynn heb ik mij naar Ter Wisch vlakbij Ter Apel laten brengen om hier de kano in de Ruiten Aa te leggen. De Ruiten Aa is een oud riviertje die dankzij hermeandering weer zijn oude vormen terug heeft gekregen. Het eenvoudigste is met de lichte stroming mee naar het noorden te gaan.


Het eerste bochtige stuk was goed te varen, de lichte stroming hielp toch nog behoorlijk mee. Eerste overdraging bij de Poststruikenweg is goed te doen. Op de Ruiten Aa zijn behoorlijk wat stuwen waar je moet overdragen. In het eerste stuk zijn ze goed te doen, hier is niet zoveel hoogteverschil. Later wordt dit wel anders.

Stroomversnelling
Stroomversnelling

Een stuk verder gevaren komen we bij een kleine stroomversnelling. Omdat het toch de eerste keer is dat wij varen, maar even uitgestapt en de boel bekeken. Bij deze waterstand prima te nemen was de uitkomst en dat dus ook maar gedaan.

Het verval bij de stuwen wordt nu behoorlijk groter en dit betekend dat de kano bij de overdragingen toch wat meer leeggepakt moet worden omdat de wal waar we weer in het water moeten behoorlijk hoog is.

Zo komen we er dan ook achter dat we 1. De veel spullen bij ons hebben, 2. De tent te zwaar is en dat we de boel logischer moeten inpakken. Leer voor de volgende keer!

Inmiddels is het zeven uur geworden en wordt het tijd om een plekje voor de nacht te zoeken. Het plekje waar we vooraf aan dachten bleek toch minder geschikt vanwege een druk bezocht fietspad, immers met wildkamperen wil je zo min mogelijk opvallen. Dus maar weer verder.

Paar druppeltjes regen komen inmiddels naar beneden, maar daar blijft het gelukkig bij.

Tegen achten bereiken we dan eindelijk een mooi plekje. Gauw de tent opbouwen en broodje hamburger bakken op de houtgasbrander. Gaat prima op de meegebrachte houtpellets, maar zoals verwacht kun je deze tussentijds niet bijvullen. Dus als de brandstof op is moet je hem leeggooien en opnieuw opstarten. Volgende keer dus maar een gasbrandertje mee.


Na een prima nacht op de Bundeswehr slaapmatjes ontbijt met pannekoek.

Alles weer opgeruimd volgens Leave no Trace en we kunnen weer op pad.

Op platgetrapt gras na niet te zien dat we hier zijn geweest!
Op platgetrapt gras na niet te zien dat we hier zijn geweest!

Het stuk wat we vandaag moeten varen richting Vlagtwedde is een behoorlijk pittig stuk. Veel bochten en omgevallen bomen, dus ideaal om de peddeltechnieken te oefenen 

Tegen twee uur was het bij het tunneltje onder de Weenderstraat door bij Ellersinghuizen tijd om het water uit te gaan. Even wachten op de taxi en weer naar huis!

Een geslaagde tocht waar we veel hebben geleerd. Je neemt véél te veel mee, de tent is te zwaar, zitpositie in de kano is niet ideaal, houtbrander moet verbeterd worden enzo enzovoort.

Tot volgende keer.