Als beginnend kajakvaarder lijkt het mij leuk om mijn vorderingen vanaf het begin bij te houden. Dat ga je hier dus vinden.

Bootje nieuw in de lak!
Bootje nieuw in de lak!

   9-3-2020

Vandaag maar eens begonnen met de reparatie van de kajak. Vorige eigenaar heeft wel iets geprobeerd, de vodjes die er boven op liggen zijn stukken glasweefsel, maar te weinig epoxy gebruikt, dus dat was niks.

  9-2-2020

Vandaag stond zwembadtraining 2 op het programma. 

Dat polobootje, daar pas jij ook wel in, nee dus. Er in gaat wel, maar onder water er uit was een drama. Schaafplekken en bont en blauw.

Dat onder water blijkt wel een dingetje te zijn ondervond ik. Bij het oefenen van de lage steun ging ik dus wel een paar keer koppie onder. Een lichte soort van paniek zorgde ervoor dat mijn helper niet in staat was mij vast te pakken en weer omhoog te zetten. Als gevolg hiervan telkens een natte exit. 

Hier heb ik mijn gedachten over laten gegaan en ben tot de conclusie gekomen dat ik hier mee aan de slag moet gaan. Ervoor zorgen dat ik voor mij zelf twee basisposities in de kajak heb. Een met mijn hoofd in de lucht en een met mijn hoofd in het water. Met andere woorden, onder water moet net zo comfortabel zijn als boven water. Ook met het oog op de toekomst als ik het rollen ga leren. Wat maakt het uit om onder water even een paar seconden langer te wachten en dan relaxed omhoog te kunnen draaien.

Hoe ga ik dit aanpakken? Eerst maar eens op zoek naar een goedkoop en simpel oefenbootje. Vlak bij mijn huis zit een leuk watertje, de Wippinger Kolk, dit gaat mijn trainingslocatie worden.

Oefenbootje gevonden
Oefenbootje gevonden

8-2-2020

In voorbereiding op mijn eerst kajakseizoen probeer ik zo veel mogelijk informatie te vergaren door internetsites te zoeken en te lezen. Deze week stuitte ik op een zweedse site van Björn Thomasson. Deze site gaat werkelijk over kajakken van A tot Z. Of je nu een kajak wilt bouwen of wilt leren rollen, hier vind je het. De site is opgesteld in het Zweeds, dhr Thomasson geeft wel aan dat, wanneer hij tijd heeft, de site wil vertalen in het engels, maar het grootste gedeelte is nog in het zweeds. Nu het zweeds nou niet bepaald mijn moedertaal is heb ik maar de hulp ingeroepen van Google Translate. Toegeven, af en toe is het best een beetje komisch lezen, maar de essentie van het verhaal is zeer goed te begrijpen.

Aldus een aanrader!

www.thomassondesign.com


3-2-2020

Zondag 26 januari was het dan zover. Om 12:30 uur aanwezig bij zwembad De Watertoren in Winschoten. Na een korte kennismaking gelijk maar in de kajak. Dit was een type wildwaterkajak. Het eerste wat me geleerd wordt is het instappen en omslaan. Omslaan? Moet je dat leren dan? Nee dat nu niet, maar je moet weten wat je moet doen als je op de kop in het water ligt. Achtereenvolgens:

1. Omslaan zonder spatzeil. Zorgen dat je rustig uit de bout komt, proberen paddel en boot bij je te houden

2. Spatzeil vastmaken en blindelings los maken

3. Omslaan met spatzeil, rust bewaren, spatzeil losmaken en uit de boot komen, paddel en boot bij je houden.

4. Punt 3. maar dan met zwemvest

Vervolgens was het tijd om alvast eens te beginnen met de paddelslagen, voorwaarts, boogslag met opkanten en achterwaarts.

Er bleef ook nog een beetje tijd over om te oefenen en een beetje praten. Al met al een gezellig en leerzaam uurtje. Lijkt het mij dan wat? Dat kajakvaren? JA dit lijkt mij wel wat. Dus heb ik besloten om me als lid aan te melden bij de Kanovereniging Westerwolde

4-10-2019

4 Oktober ga ik eerst maar eens voor een introduktieles naar Kanovereniging Westerwolde, kijken wat ze me daar kunnen bieden. Wordt vervolgd! Helaas, vanwege slechte weersomstandigheden en gebrek aan passende alternatieve tijden is deze introduktieles geannuleerd. Besloten is in goed overleg om te wachten tot de zwembadtrainingen begin 2020.